LIC AAO Exam Syllabus 2016 Eligibility Exam Pattern

LIC AAO Exam Syllabus 2015

LIC AAO Syllabus 2016 Exam On-line Eligibility Exam Pattern Test LIC AAO Exam Syllabus 2016 Questions Answer Objective types dates On-line test will be of objective type, multiple choice of 120 minutes (2 hrs) duration comprising of the following Selection will be made on the basis of performance in the on-line test followed by a personal interview of short listed candidates and subsequent Pre-Recruitment Medical Exam Syllabus for both Generalists and CA.

LIC has made modifications in the evaluation process of the written test, which is going to be help next week. LIC AAO Model Papers Exam Syllabus of Generalist with Exam Pattern for Chartered Accountant notice and how to apply all details are given below

In LIC Syllabus and tips for after entering in exam hall for online test is You have to select the most appropriate answer and ‘mouse click’ that alternative which you feel is appropriate/ correct. The alternative/ option that you have clicked and saved (or marked for review) will be treated as your answer to that question. There will be penalty for wrong answers marked by you. For every wrong answer marked by you, 1/4 of the marks assigned to that question will be deducted as penalty.

LIC AAO Generalist Syllabus N Exam pattern :

Exam Subject Paper
Maximum Questions
Reasoning Only all types
Quant’s Aptitude
Computer Knowledge
English Language with Special emphasis on Grammar, Vocabulary and comprehension


LIC AAO CA Syllabus and Exam Pattern for Chartered Accountant

Maximum Questions
General Reasoning
Quantitative Aptitude Math’s
General Knowledge and GA, Current Affairs
Professional Knowledge
General English Language with Special impact on Grammar, Vocabulary and comprehension


LIC AAO Exam Syllabus On-line Test: As per the new notice - “

The marks obtained in Section 5-English Language shall not be counted for the purpose of ranking.”
Hence, English will be of only qualifying nature.

Basic pay of Rs. 17240 /- per month in the scale of Rs. 17240- 840(14) –29000– 910(4) –

Age Limit: 

Candidates’ Age should be between 21-30 years. Age Relaxation will be as per Government Rules & regulations.

LIC AAO Qualification:

Candidates must possess Bachelor/Master’s Degree with 55% of marks from recognized University/Institute/Colleges.

Selection Procedure: 

Candidates will be selected on the basis of Online Test/Personal Interview/Medical Examination.

Probation : One year, extendable up to 2 years.

Minimum Age shall be 21 years (completed) as on 1st March,2015.
Maximum age shall not be more than 30 years( candidates must have been born not earlier than 02/03/1984 and not later than 01/03/1993 both days inclusive only are eligible )

Current Affairs and Gk for LIC AAO 2015 specially from banking Previous years question  papers

31 Which of the following is the most important challenge before the commercial bank?
a) Maintenance of foreign currency
b) Evaluating the need of the customers
c) Maintenance of SLR and CRR
d) Meet the technological revolution

32. The asset's side of balance sheet consists of ?
a) Cash balances with other banks
b) Fixed deposits of customers
c) Savings deposits
d) Recurring deposits

33. Which of the following is an income for a bank?
a) Depreciation on bank's property
b) Interest on inter bank borrowings
c) Profit on revaluation of investments
d) Provisions made on account of write-offs

34. Saving Bank Account can be opened in the name of ?
a) State text book printing corporations
b) District level housing cooperative societies
c) Communist Party of India
d) Aravind Samuel, Anurag Deepak and Amarish Sugandhi Jointly

35. The interest on recurring deposit is paid on the basis of ?
a) Simple interest calculated monthly basis
b) Simple interest on monthly products basis
c) Quarterly compounding
d) Interest calculated on daily products basis

36. Which of the following statements is true?
i. Term deposits are non-transaction deposits
ii. Cheques can be issued on short-term deposits
iii. All term deposits are interest bearing deposits
a) (i) only
b) (ii) only
c) (iii) only
d) (i) and (iii)

37. The credit policy laid down by the top management of a bank does not deal with?
a) Credit risk management
b) Pricing of the credit products
c) Appraisal of time and demand deposits
d) Documentation standards.

38. Which of the following factors is not required to be considered to analyze the repayment capacity of a borrower?
a) Working capital management
b) Personal educational qualifications
c) Financial leverage
d) Interest rate risk management

39. Which of the following is a facilitating service of core loan products of retail banking services?
a) Current or savings accounts
b) Legal services for documentation
c) Delivery of loan at promised time period
d) Flexibility in prepayment of loan

40. Which of the following is an most important advantage of retail banking on the resource side?
a) Consumer loans are low risk products
b) Innovative product development and disbursal
c) Increases the subsidiary business of a bank
d) Requires less efforts to market retail loan products

41. Lenders may not provide trade-offs to the borrowers on the basic term of consumer installment credit relating to?
a) Interest rate
b) Maturity of the loan
c) Maturity of the deposit
d) Quantum of finance
42. Which of the following is the risk associated with the retail banking?
a) Strong recovery strategy
b) Definite lending limits
c) Effective credit process and proposals
d) Inadequate risk pricing

43 The advantage of consortium finance is?
i. Speedy transactions and individual approach
ii. Involvement of huge amounts
iii. Use of expertise of all the banks
a) (i) only
b) (ii) only
c) (iii) only
d) (i), (ii) and (iii)

44 Which of the following is not a function of the agent bank in loan syndication?
a) Ensuring the compliance of conditions precedent under the loan agreement
b) Determining the LIBOR interest rate for each interest rate
c) Planning for future syndication of loans
d) Receiving notices relating to cancellation of any part of the loan

45. Which of the following is not a phase/step in the formation of loan syndication?
a) Finalization of supply agreement
b) Identify the needs of the borrower
c) Preparation of information memorandum
d) Invite other banks to participate

31) d 32) a 33) c 34) d 35) c 36) d 37) c 38) b 39) a 40) c 41) c 42) d 43) d 44) c 45) a 

No comments:

Post a Comment