India Posts Office Departmental Exam Syllabus 2017 Objective Questions

India Posts Office Departmental Exam Syllabus 2017 general knowledge question paper asked department of post and telegraph, India Posts Office Dept Syllabus 2016 postal and sorting assistant question answer 2016 India Posts Office Exam Syllabus Objective Questions question paper with answer postal assistant question paper Download

India Posts Office Exam Syllabus Postal Assistant Question Papers Sorting Exam Syllabus

1. Categories of Foreign postal articles are

 a) Letter post & Parcel post  b) Airmail & Sea mail
  c) Registration post & Ins post d) All of the above
Ans:a

2. The abbreviation  ‘UPU’ stands for

 a) United Postal Union   b) Universal postal union
 c) United Pacific Union  d) None of these
Ans: b

3. Asian Oceanic Postal Union is having its head quarter at

 a) Dacca     b) New Delhi
 c) Singapore    d) Mannilla(Phillipines)
Ans:d

4. India joined the AOPU in the year

 a) 1970     b) 1975
 c) 1978     d) 1973  
Ans: d

5. The fee for special services Registration acknowledge, insurance certificate of posting and late fee are

 a) Not uniform for all destination
 b) Uniform for all destinations
 c) Of two different rates on for western countries and another for eastern
  countries
 d) None of these      
Ans: b

6. AD means

 a) Acknowledgement due  b) Advice of delivery
 c) Actual Delivery   d) None of these
Ans: b

7. Label size of foreign article is min & postage paid words should not be less than

 a) 70mm X 100mm & 300sq mm b) 50mm X 80mm & 200sq mm
 c) 25mm X 50 mm & 100 sq mm d) None of these
Ans: a

8. The delivery of a foreign article in the country of destination

 a) Varies from country to country b) Uniform all over
 c) As desired by the sender  d) None of these
Ans: a

9. Mark the correct option:

a) Rate applicable for recall of foreign article in case letter 10gm & Telegraph 15 words
 b) The fee paid for the recall will not be refunded under any circumstances
 c) Weight more than 500gm a warehousing charge at the rate per day
commencing  from eight day, shall be collected from the addressee at the time of delivery.
 d) All the above are correct      
Ans: d

UP Post Office syllabus

No comments:

Post a Comment