IBPS PO Questions Paper 2016 Banking Current Affairs

GA Questions asked IBPS

IBPS PO Questions Paper 2016 Important management trainee GA Questions asked IBPS PO Clerk rrb 2014 Banking and GA Questions Asked in IBPS Exam Syllabus Computer Knowledge MCQs for Clerks Online Exam Clerical Exam Like Preparation CDs MCQs for IBPS Clerk Exams Banking Awareness Oct 2014 Evening Shift and Morning Shift

Important GA Questions asked IBPS PO

81. Letter of negative lien obtained from borrower by a bank contains?
a) An undertaking that the property mortgaged to the bank is his own
b) A confirmation that the borrower had earlier deposited title deeds to create mortgage on the property.
c) An undertaking not to create any encumbrance/lien on the property which he owns but not yet mortgaged to the bank
d) A declaration that he is the joint owner of the property furnishing the details of his share and valuation thereof.

82. Which of the following statement is CORRECT?
a) Consortium advances to be treated as NPA on the basis of recovery by individual banks
b) If one facility of a borrower is treated as NPA other facilities to him also to be treated as NPA even if there are no irregularities in that account.
c) Consortium must be formed if the total exposure of fund based limit exceeds Rs 100 crore.
d) Both (a) and (b)

83. If an IPO is under-priced, which of the following can be considered as consequences/implications of the same?
I. The company looses the opportunity to raise more funds
II. Under pricing would give less returns to the investor
III. Under pricing results in lower net worth on an increased equity.
a) Only (II) above
b) Only (III) above
c) Both (I) and (III) above
d) Both (II) and (III) above all.

84. Corporate Bank files suit for recovery of its loan against the guarantor only and not the borrower. Guarantor pleads in the court that before filing suit against him, money should be recovered from the borrower. In such circumstances, the bank can seek recourse in the court against?
a) All the liable parties together only
b) Any one of them at a time
c) All separately
d) At its discretion it can proceed against any one

85. A letter of credit (LC) wherein the credit available to the customer gets reinstated after the bill is paid is known as?
a) Back to back LC
b) Red clause LC
c) Back to front LC
d) Revolving LC

86. Regional Rural Banks are?
a) Private Sector scheduled commercial banks
b) Cooperative banks
c) Foreign banks
d) Public sector scheduled commercial banks

87. Large corporate customers demand?
a) Short term products from their banks irrespective of the cost at their times of need.
b) Increasingly sophisticated products from their banks at the lowest possible cost.
c) Disintegrated financial products from their banks at the lowest possible cost.
d) Basic banking products from their banks but with speed and efficiency.

88. Funded Services under corporate banking does not include?
a) Working Capital Finance
b) Bill Discounting
c) Export Credit
d) Letters of Credit
89. Which of the following is not directly involved in rural lending?
a) Cooperatives
b) RRBs
c) Commercial banks

90. PACSs provide?
a) Mainly long term credit
b) Mainly short term credit
c) Both long term and short term credit
d) Do not provide any credit

91. The purpose of which is to make credit of available to essential sectors of the economy according to national priorities?
a) Selective Credit Control (SCC)
b) Maintenance of cash reserve
c) Reserve fund
d) Comprehensive Credit Control

92. The system of note issue followed by the RBI is?
a) Proportional reserve system
b) Minimum reserve system
c) Minimum fiduciary system
d) Maximum fiduciary system

93. The rate at which the Reserve Bank of India lends to the commercial banks in very short term against the backing of the Government securities is known as?
a) Bank rate
b) Repo rate
c) Reverse Repo
d) Discount rate

94. Scheduled banks are those?
a) Includued in the 2nd schedule of the Banking Regulation Act-1949
b) Includued in the 2nd schedule of the Companies Act-1956
c) Includued in the 2nd schedule of the Reserve Bank of India Act -1934
d) Bank Nationalization Act -1969

95. The following is classified as a public sector bank?
a) ICICI Bank
b) IDBI Bank Ltd
c) Axis Bank
d) Local area bank

96. The banker-customer relationship in credit card payment is?
a) Creditor-debtor
b) Debtor-creditor
c) Agent principal
d) Principal-agent
97. The base rate is set by?
a) Individual banks
b) RBI
c) Government of India
d)RBI in consultation with Government

98. State Bank of India's new floating rate of deposit is directly linked to?
a) Inflation Rate
c) Base Rate
d) BankRate

99. Six private sector banks were nationalised on April 15, 1980, whose reserves were more than?
a) 100 Crores
b) Rs. 200 crores
c) 300 crores
d) 400 crores

100. Security printing press was established in 1982 at?
a) Kolkata
b) New Delhi
c) Bombay
d) Hyderabad


81) c 82) a 83) c 84) d 85) d 86) d 87) b 88) d 89) d 90) b
91) a 92) b 93) b 94) c 95) b 96) b 97) a 98) c 99) b 100) d

No comments:

Post a Comment