UP Police Computer Question 2016 Constable Sub Inspector SI

computer questions for IBPS

UP Police Computer Question Important questions for Constable Sub Inspector SI clerk exams OF WB HP and Posts Office computer operator knowledge questions for bank po exams basic computer questions Important General Knowledge On banking Study current affairs questions and answers October 2014 Bank Clerical Exam Preparation CDs MCQs for IBPS Clerk Exams Banking Awareness

computer questions for Exams--

The two broad categories of software are system and application.

Which of the following is the short-cut key to close an active window? Ctrl + W

Which of the following is / are features of word processing? Thesaurus,Find and Replace,Spell Check

Which of the following memories can be read directly by the computer processor?
Main memory

Windows explorer is a ______File manager

Hyperlink in a web document usually appears Underlined and coloured

Which of the following can be used instead of remembering e-mail addresses? Address book

Which of the following is considered as both input and output device? Modem

For reproducing sound, a CD (Compact Disc) audio player uses a laser beam

The memory of a computer is commonly expressed in terms of Kilobytes or Megabytes. A byte is made up of eight binary digits

Which one of the following is not a programming language of a computer? LASER

MS-DOS is the name of a/an System software

A dot-matrix printer is an output device only

Computers use the ____________ language to process data. binary

The CPU and memory are located on the motherboard

Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of application software.

Servers are computers that provide resources to other computers connected to a network

The operating system is the most common type of ____________ software. system

current affairs questions and answers

46. Which of the following statements is true?
a) SSI is an undertaking in which the investments in fixed assets in plant and machinery does not exceed one million
b) Small and medium enterprises both in size and shape are not homogenous in nature
c) The small and medium enterprises contribution towards the GDP is nominal
d) Small and medium enterprises do not support the large industries.

47. The Nayak Committee has suggested the turnover method for assessing the working capital and pegged it at?
a) 15% of the projected annual turnover, as working capital limit
b) 20% of the projected annual turnover, as working capital limit
c) 25% of the projected annual turnover, as working capital limit
d) 30% of the projected annual turnover, as working capital limit

48. Which of the following is not a part of the rehabilitation package granted for revival of sick industry?
a) Waiver of penal interests
b) Funding by sanctioning of term loans towards the unpaid installments of loans
c) Grant of additional working capital loans
d) Not demanding the promoters contribution towards the rehabilitation package

49. Service Area Approach is associated with?
a) Industrial finance
b) Microfinance
c) Rural finance
d) Consortium finance

50. Which of the following resources cannot be securitized?
a) Credit balances outstanding in cash credit accounts
b) Credit Card receivables
c) Hire purchase receivable
d) Mortgage in lieu of future payments

51. Which of the following is a type of anticipatory letter of credit?
a) Green clause letter of credit
b) Yellow clause letter of credit
c) Back to back letters of credit
d) Revolving letter of credit

52. Performance guarantee is issued?
a) In lieu of earnest money
b) In lieu of retention money
c) In lieu of indemnity bonds
d) For successful competition of Turnkey projects

53. Which of the following is not a transfer of funds by using the electronic media?
a) Mail transfer of funds
b) Telegraphic transfer of funds
c) Electronic credit transfers
d) Electronic clearing transfers

54. Which of the following is not an augmenting feature of credit cards?
a) Personal accident insurance
b) Cash withdrawal facility
c) Add-On facility
d) Automatic recovery of interest on term loans

55 Which of the following is a disadvantage of going public issue?
a) Provides liquidity to existing shares
b) Commands better pricing than placement with few investors
c) Increased regulatory norms
d) Enables valuation of the company

56 Which of the following is not a reason for regulating the banking operations?
a) Banks hold a major portion of the public savings
b) Banks intermediate between the savings and investments
c) Banks hold a large part of the money supply
d) Banks earn profit from non-fund services

57. Which of the following statements is true?
a) Resave Bank of India empowers the banks to open branches according to their will and pleasure
b) Reserve Bank of India is a central bank which monitors only lending activities pertaining to export credit
c) Banks have authority to establish the ATMs at their convenience
d) Rural banks of commercial banks do not have freedom to issue credit cards

58. When the customer withdraws cash from ATM, the banker and customer relation ship is?
a) Debtor and Creditor
b) Creditor and Debtor
c) Lessor and Lessee
d) Agent and principal

59. Which of the following is a public sector Bank?
60. Trade control in India is regulated by?
a) RBI
c) EXIM Bank

61 Which of the following businesses is prohibited as per Sec 8 of B.R Act 1949?
a) Executing the trusts
b) Leasing
c) Retail trading
d) Underwriting
62. Which of the following is not one of the essential elements of internal audit?
a) Totality
b) Expertise
c) Independence
d) Subjectivity

46) b 47) b 48) d 49) c 50) a 51) a 52) d 53) a 54) d 55) c 56) d 57) c 58) a 59) a 60) d 61) c 

No comments:

Post a Comment