SBI Clerk Previous Year Question Paper pdf Free Download

MCQs Banking Awareness IBPS

SBI Clerk Previous Year Question Paper 2016 a multiple choice question on Banking Awareness sbi clerk previous year question paper pdf free download on Preliminary Online Examination for SBI Clerks Online Exam books  to buy for Bank Clerical Exam Preparation CDs, MCQs  as well as IBPS Clerk Exams Banking Awareness
SBI Clerk Previous Papers 2016 for new government jobs in State Bank Of India has released sbi ja recruitment 2016. SBI Clerical jobs notification to recruit MOTIVATED PEOPLE for Various 17000 Posts. Applicants who are preparing for this sbi Clerk 2016 question paper pdf free download exam are searching for SBI Clerk Old Question Papers 2014.

SBI Clerk Previous year Question Papers 2013 are available in our sscbankgk.in website. We suggested these SBI Clerk Prelims Sample Papers syllabus to provide proper tips who are preparing for the SBI clerk written exam date 2016 . Aspirants can download SBI Clerk Model papers 2016 with marketing answers on our domain for free.

Marketing questions for sbi clerk exam 2012 comes which is important

1. Which of the following statements is true?
a) The licence to open branches of bank is granted by Board of Directors of that Bank
b) There is no need of licenses to open branch of a bank
c) A licence to open a branch is issued by the Central Government
d) A licence to open a branch is issued by the Reserve Bank of India under the provisions of Banking Regulation Act, 1949

2. The important condition for granting licence of banking companies is?
a) Banking company need not plan to pay for future depositors
b) Banking company can plan for its capital structure once the licence is granted
c) The business undertaken by the banking company should not frustrate the interest of public
d) The banking company can undertake business other than banking with the permission of annual general body

3. Who of the following is not a party to the IPO?
a) Registrar of Issue
b) Investment Banker
c) Advertisement Agency
d) Registrar of Companies

sbi clerk sample paper 2014 pdf

4. Which of the following is not shown as an asset in the balance sheet of a Bank?
a) Investments
b) Advances
c) Cash Balances with other banks
d) Borrowings

5. The credit policy of a bank does not consists of?
a) Lending policies
b) Quality control
c) Loan product mix
d) Advertising of loan products

6. Which of the following is a function of the agent bank relating to flow of money in the process of loan syndication?
a) Receiving notices relating to cancellation of any part of the loan
b) Calling of loans in the event of default
c) Receiving the fee from the borrower and distributing among the participating banks
d) Receiving notices relating to transfers of banks

7. Which of the following is the parameter to recognize the SSI unit as sick unit?
a) The erosion in the net-worth due to accumulated losses is up to 25% of its net worth during the previous account year
b) The erosion in the net-worth due to accumulated losses is up to 50% of its net worth during the previous account year.
c) The unit should have been in commercial production for at least five years
d) Lack of updations in technological development

8. Which of the following is not the service provided by the Small Industries Service Institute?
a) Providing entrepreneurship development programs
b) Developmental efforts
c) Export promotion and liaison activities
d) Financial support

9. Service Area Approach (SAA) is associated with?
a) Rural and Semi-urban branches of commercial banks
b) Urban branches of commercial banks
c) Branches of commercial banks situated in metro cities
d) Development banks

10. Which of the following cannot be securitized?
a) Future rentals of a fishing boat
b) Hire purchase receivables
c) Demand drafts received by the banker during clearing
d) Future billings for an airline

11. Which of the following statements is true?
a) The special purpose vehicle (SPV) purchases the assets from the borrower directly during the securitization
b) The originator and obligor are the same persons in securitization process
c) Administrator collects the payments due from the obligor and passes it to the SPV and follows with defaulters
d) Mortgage based securitization provides high yields to the investor

12. The important feature of an anticipatory letter of credit is that?
a) The letter of credit can be used as back- to- back letters of credit
b) The beneficiary under the letter of credit may receive payment even at the pre-shipment stage
c) The beneficiary under the letter of credit may receive payment even at the post-shipment stage
d) The cash advance is not permitted against such letter of credits

13. The Shipping guarantee is a?
a) Type of a letter of credit
b) Guarantee issued by the ship captain to the purchaser
c) Guarantee issued to the borrower towards the loan granted by the shipping company
d) Deferred payment guarantee issued by a banker at the request of the consignee when the documents are not received and goods are received, for facilitating the delivery of goods.

sbi bank clerk exam question papers with answers free download pdf

14. Which of the following statements is true?
a) The charge card is a credit instrument
b) Under this facility the cardholders need to pay amount within ten installments
c) Cardholder has to pay the 100% of the purchase amount within 30 days of purchase
d) The charge card shall have revolving credit

15. Which of the following is not augmented feature of a credit card?
a) Personal accident insurance
b) Cash withdrawals
c) Add-on facility
d) Issue of deferred guarantee

1) d  2) c  3) d  4) d 5) d   6) c   7) b   8) d    9) a  10) c 11) c 12) b 13) d 14) c 15) d

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete