Cotton Corporation Clerk Exam Syllabus 2016 2017

Cotton Corporation Clerk Exam

Cotton Corporation Clerk Exam Syllabus 2016 Computer Knowledge MCQs for Clerks Online Exam Clerical Exam 2017 Like Preparation CDs MCQs for Lower Division Clerk Exams Questions General Awareness Awareness

Cotton Corporation Clerk Exam 2014

63. The letter of credit, which facilitates the exporter to get pre- shipment finance (from the stage of purchase of raw material until the warehousing of the finished goods) from advising bank is called?
a) Red Clause LC
b) Lines of credit
c) Packing credit loan
d) Green Clause LC

64. A term loan is classified as a non-performing asset, if interest or installment is overdue for period exceeding how many days?
a) 90
b) 91
c) 180
d) 182

65. Which of the following is an interest bearing demand deposit?
a) Time Deposit
b) Re-investment deposits
c) Cash Certificates
d) Savings Bank account

66. Debt Recovery Tribunals accept petitions from Banks and financial institutions, only when the amount of suit is for Rs?
a) 1 00 000 and above
b) 5 00 000 and above
c) 7 50 000 and above
d) 10 00 000 and above

67. An endorsement is deemed as an instruction to?
a) Collecting Bank
b) Paying Bank
c) Drawer
d) Payee

68. Ideal Credit deposit ratio for a bank is?
a) 60%
b) 40%
c) 90%
d) 30%

69. The rate at which RBI rediscounts the bills of commercial banks is called as?
a) Bank Rate
b) Prime Lending rate
c) Repo rate
d) BPLR

70. Which of the following is not one of the RBI directives on clean note policy?
a) Currency note packets are not to be stapled and secured with paper bands
b) Soiled notes are to be stapled before they are remitted to Currency Chest.
c) Water mark window of bank notes shall not contain any writings
d) Currency notes are to be sorted in to Issuable and non-issuable notes.

71. Which of the following committees are related to 'Micro financing'?
a) Nayak Committee
b) Tandon committee
c) Vyas Committee
d) Narasimham committee

72. The relation ship between RBI and the Bank maintaining the currency chest is that of?
a) Debtor and Creditor
b) Principal and Agent
c) Bailor and Bailee
d) Creditor and Debtor

73. Normally, the number of members in a self Help Group shall not exceed?
a) 10
b) 20
c) 50
d) 15

74. Short fall in fulfilling the targets of Priority sector and agricultural finance by domestic commercial banks shall be deposited with/in?
a) RIDF
b) SIDBI
c) RBI
d) IDBI
75. The maturity value of a Recurring deposit with a monthly contribution of Rs 500 kept for a period of 12 months, at 9% interest rate compounded quarterly would be Rs.?
a) 6, 265
b) 6, 625
c) 7, 255
d) 7, 555

76. Which of the following is not an imperfect note?
a) Washed note
b) Bleached note
c) Mutilated note
d) Oiled note

77. Credit rating helps in measuring the credit risk and facilitates?
a) Considering higher credit limits
b) Making loan provisioning at an early stage
c) Accurately calculate the probable loan losses
d) Pricing of a loan

78. The Reverse Repo has the following characteristic?
a) Borrowing by RBI from banks
b) Borrowing with government security as collateral
c) Short term borrowing
d) All of these

79. Under the Nayak Committee recommendations, the quantum of working capital limits from the bank is minimum percentage of the projected annual sales?
a) 5%
b) 15%
c) 20%
d) 25%

80. Banks insist on providing finance for those projects or activities only which they consider to be viable. What is meant by viability of project?
a) Capacity to generate cash, adequate to service debt and surplus for borrower's personal requirement.
b) Generation of cash to meet debt liability
c) Generation of profits.
d) Generation of gross profits

62) d 63) d 64) a 65) d 66) d 67) b 68) a 69) a 70) b
71) c 72) b 73) b 74) a 75) a 76) c 77) d 78) d 79) c 80) a

No comments:

Post a Comment