Banking Awareness MCQs IBPS PO Exams 2016 2017

Banking Awareness MCQs IBPS PO

Banking Awareness 2016 General Awareness IBPS, Bank Exam Computer Knowledge MCQs for SBI POs Online Exam Bank Clerical Exam Preparation CDs MCQs for IBPS PO Exams Banking Awareness MCQs IBPS PO Exams 2017

Banking Awareness MCQs IBPS PO for IBPS PO Exams Banking are--

16. Which of the following is the disadvantage of going for public issue?
a) Liquidity to existing shares
b) Increase in visibility and reputation to the company
c) Better pricing and placement with new investors
d) Need to make continuous disclosures

17. Which of the following is not a criterion to select the Investment Bankers?
a) No professional memberships or incorporations are required
b) General reputation in the market
c) Good rapport with market intermediaries
d) Distribution net work of the organization

18. Which of the following is not an asset of a bank?
a) Notes and small coins
b) Overdue recurring deposits
c) Short term loans
d) Staff advances

19. The banking company has restriction to sanction loan to?
a) Directors of the bank
b) Staff working in the bank
c) Students going abroad
d) Professionals
20. Which of the following is a non-depository institution?
a) Credit unions
b) Commercial banks
c) Mutual funds
d) Regional rural banks

21. The disadvantage associated with leasing company is?
a) Low costs
b) Flexibility in payments
c) Eliminates the risk of obsolescence
d) High competitions because of entry to all financial institutions

22. Which of the following theory is associated with the financial system in the economic growth?
a) Retributive theory
b) Reformative theory
c) Financial repression theory
d) Jurisdictional theory

23.Which of the following is not a financial intermediary in the financial markets?
a) Pension funds
b) Credit unions
c) Life insurance companies
d) Small scale service institute.

24 Which of the following is not a function of a commercial bank?
a) Registration of charges and mortgages
b) Transactions services
c) Asset transaction
d) Real-time Gross Settlement

25. Which of the following is one of the three pillars of new Basel Capital Award?
a) Market competitions
b) Market rapport
c) Market discipline
d) International market relations

26. The interest in savings bank accounts of a bank is calculated on?
a) Minimum amount of balance that is maintained in the account in between 10th and the last day of month
b) Maximum amount of balance that is maintained in the account in between 10th and the last of month
c) Minimum amount of balance that is maintained in the account in between 1st and the last day of month
d) Maximum amount of balance that is maintained in the account in between 1st and the last of month

27. The credit policy of a bank does not deal with?
a) Credit risk management
b) Documentation standards
c) Review and renewal of advances
d) Outstanding balances in deposit accounts

28. Issuing credit cards is a component of ?
a) Corporate banking
b) Rural banking
c) Retail banking
d) Micro finance

29. The origin of bank instruments can be traced to?
a) The priests and worship places of public deposits
b) Goldsmith receipts
c) Bonds issued by the British Government in India
d) Bank notes issued by Bank of Venice

30. Which of the following is not the function of commercial banks?
a) Providing transaction services
b) Intermediation in financial services
c) Providing transformation services
d) Regulating the issue of bank notes.

16) d 17) a 18) b 19) a 20) c
21) d 22) c 23) d 24) a 25) c 26) a 27) d 28) c 29) b 30) d

No comments:

Post a Comment